Kaalheid bij jonge mannen

Algemene informatie

Mannelijke kaalheid – verlies van haar op het hoofd, wat typisch is voor volwassen mannen.

Oorzaken van Alopecia

Kaalhoofdigheid bij mannen (artsen noemen het ‘androgene alopecia’) is te wijten aan erfelijke oorzaken en de hormonale toestand van het lichaam. Hoewel, om preciezer te zijn, dit haarverlies voornamelijk bij mannen wordt waargenomen, maar via de moederlijn wordt geërfd. Mannelijke kaalheid wordt waargenomen in de aanwezigheid van androgenen, maar het is niet precies bekend welke rol mannelijke geslachtshormonen spelen in dit proces.

Vrouwen hebben een minder uitgesproken vorm van kaalheid van dit type en ontwikkelen zich meestal op oudere leeftijd.

Afhankelijk van de familiegeschiedenis kan mannelijke kaalheid bij mannen eerder beginnen bij adolescenten, jongeren van 20 jaar en ouder of bij mensen van middelbare leeftijd. Mannen van wie de kaalheid begint in de late adolescentie of begin 20-jarige leeftijd hebben meestal een meer uitgesproken kale plek dan degenen die hun haar verliezen op middelbare leeftijd.

Haaruitval begint meestal geleidelijk. Tegelijkertijd beweegt de haarlijn geleidelijk naar de zijkant van het hoofd naar rechts en naar links en naar de achterkant van het hoofd.

Uiteindelijk kan haaruitval het hele hoofd beïnvloeden. In sommige gevallen ontwikkelt kaalheid zich snel over meerdere jaren.

Symptomen van androgene alopecia

Geleidelijk dunner worden van het haar op het hoofd, vermindering van de haarlijn en de vorming van een uitdijend gebied van los haar (kaal) aan de boven- en achterkant van het hoofd.

Bij sommige mannen wordt een klein gebied van kaalheid waargenomen als gevolg van haaruitval, een verwijdende kaalheid van het hoge voorhoofd wordt vaker gevormd, de haarlijn wordt alleen in het oorgebied en rond de achterkant van het hoofd in stand gehouden. In zeldzame gevallen valt het haar volledig uit.

complicaties

Kaalheid kan de emotionele toestand van mensen verergeren, maar vanuit medisch oogpunt is het niet gevaarlijk.

Wat kun je doen?

Momenteel is er geen magische remedie of crème die het haar volledig kan herstellen. Minoxidil kan alleen in sommige gevallen helpen, maar niet allemaal.

Het is onmogelijk om de progressie van mannelijke kaalheid te stoppen, maar je kunt dit proces vertragen met algemene versterkingsmiddelen en goede zorg.

Was je haar met milde shampoo, warm water en ten slotte spoel je af met koud water.

Gebruik een haarborstel met zachte haren. Vermijd het kammen van nat haar, want borstelharen kunnen het haar verzwakken en beschadigen.

Stel uw haar niet bloot aan een warme föhn, permanentmiddel en verfmiddelen.

Als er kale plekken ontstaan, kun je het valse haar gebruiken. Wees voorzichtig om dergelijke haren te bevestigen, omdat dit uw eigen haar kan beschadigen.

Ga naar uw arts als u last heeft van haaruitval, of als u haaruitval opmerkt dat niet het typische mannelijke patroon van patroonkaalheid volgt, bijvoorbeeld het verschijnen van verschillende gebieden met alopecia op het hoofd. Een medisch consult is nodig als u besluit een haartransplantatie of medicamenteuze behandeling te ondergaan.